Noua lege a sănătăţii aduce multe întrebări pentru pacienţi

Deşi nu se avansează niciun termen pentru intrarea în vigoare a acestei legi, probabil că va începe să-şi producă efectele la finalul acestui an sau începutul anului 2013.

Dacă va intra în vigoare în forma propusă, legea va schimba în totalitate funcţionarea sistemului sanitar şi va scoate din buzunarele pacienţilor mai mulţi bani.
La proiectul de lege se lucrează de aproape jumătate de an, dar varianta oficială făcută publică săptămâna trecută aduce mai multe întrebări decât răspunsuri.

Cele mai importante modificări

Contribuţiile pentru sănătate ale angajatului şi angajatorului rămân la nivelul de 10,7% (cumulat), însă banii strânşi în acest fel vor merge în contul caselor private de asigurări.

Din aceşti bani, statul va deconta numai serviciile incluse într-un pachet de bază, restul urmând să fie suportat din buzunar.

Companiile vor putea să cumpere pentru angajaţii lor asigurări de sănătate şi vor fi deductibile fiscal în limita a 300 de euro. Totodată, asigurările voluntare vor acoperi şi costul unei intervenţii dacă pacientul vrea să facă o operaţie mai repede şi nu doreşte să fie pus pe listele de aşteptare.
Companiile de asigurări vor încheia contracte şi cu medicii de familie şi cu spitalele şi vor concura pentru atragerea specialiştilor.

Însă în acest fel pacientul nu poate merge la orice spital, ci numai la acelea unde casa de asigurări are contract. Ce se întâmplă însă în cazul în care merge la un spital unde casa de asigurări nu are contract? Are dreptul să i se plătească tratamentul, dar casa de asigurări îi poate cere bani în plus (suma nu poate să depăşească 5% din valoarea respectivelor servicii).

Noua lege se pare că are veşti bune numai pentru personalul sanitar deoarece aceştia vor putea fi plătiţi pe baza negocierii veniturilor (în cazul spitalelor care funcţionează ca societăţi comerciale sau fundaţii), deci vor putea obţine venituri mai mari.
Pentru sistemul sanitar o altă modificare o reprezintă Comisia de Supra veghere a Asigurărilor (CSA), care până acum nu se implica în niciun fel în sistemul de sănătate, dar care va avea alături de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) rolul de a reglementa şi supraveghea sistemul de asigurări de sănătate.

Sursa: ZF.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>