Cum te afectează schimbările din noua lege a Sănătăţii

Vei încheia obligatoriu o asigurare socială de sănătate cu un asigurator pe care ţi-l vei alege, în contul căreia vei beneficia de serviciile medicale incluse în pachetul de bază. Însă, dacă vei avea nevoie de un serviciu medical neinclus în pachetul de bază, ori îl vei plăti integral, ori închei o asigurare voluntară, customizată pe nevoile tale.

In 2013, vei încheia o asigurare socială de sănătate obligatorie cu un asigurator agreat de CNAS, ca să poţi beneficia de pachetul de servicii medicale de bază (care nu a fost încă definitivat). Dacă vei vrea să beneficiezi de servicii medicale care nu vor mai fi prevăzute în pachetul de bază, atunci ai 2 opţiuni: ori închei o asigurare voluntară de tip complementar, ori închei o asigurare voluntară de tip suplimentar. A doua variantă de asigurare e cea mai cuprinzătoare în termeni de servicii medicale acoperite, condiţii hoteliere la internare şi personal medical care te va trata.

Mai aplicat, legea spune că asigurările voluntare de sănătate de tip suplimentar pot suporta total sau parţial plata pentru orice tip de servicii care nu vor mai fi prinse în pachetul de servicii medicale de bază şi coplăţi, opţiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, condiţii hoteliere superioare, alte servicii medicale specificate în poliţa de asigurare.

1.Ce trebuie să ştii despre asigurările sociale de sănătate care sunt obligatorii

Notă! Asigurările sociale de sănătate reglementate în noua lege se implementează în 10 luni de la data intrării în vigoare a legii Sănătăţii.

  • Concret, vei încheia un contract-cadru de asigurare cu asiguratorul, contract care reglementează drepturile şi obligaţiile tale şi ale asiguratorului pe care l-ai ales să îţi gestioneze asiguarea socială la Sănătate, în configuraţia noii legi. Poţi încheia contractul direct sau prin angajator.
  • Vei avea dreptul să-ţi alegi asigurătorul de sănătate dintre cei cu care CNAS a încheiat contracte, precum şi furnizorii de servicii medicale dintre cei cu care asigurătorul de sănătate ales a încheiat contracte de furnizare de servicii.
  • Poţi să îţi schimbi asigurătorul de sănătate după cel puţin un an de la data încheierii contractului de asigurare socială de sănătate. Atenţie! Schimbarea asiguratorului de sănătate se poate face doar în perioada octombrie-noiembrie a anului calendaristic pentru anul următor.
  • Asigurătorii de sănătate autorizaţi de CSA, înregistraţi şi agreati de CNAS au la dispoziţie 8 luni de la intrarea în vigoare a legii ca să înscrie asiguraţii pe listele lor. Mai mult, asiguratorii nu au dreptul să rezilieze contractele de asigurări sociale de sănătate încheiate cu asiguraţii.
  • După încheierea primei perioade de înscriere, cei care intră în sistemul de asigurari sociale de sănătate trebuie să-şi aleagă asiguratorul de sănătate în termen de maximum 60 de zile de la data la care devine eligibilă calitatea de asigurat. În caz contrar, asiguratorii vor deconta doar serviciile din pachetul minim de servicii medicale.
  • Casele de asigurări de sănătate din subordinea CNAS se pot reorganiza ca asiguratori de sănătate autorizaţi de CSA, în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii.
  • Personalul CNAS şi al caselor judeţene de asigurări de sănătate poate fi preluat în noua formă de organizare a asiguratorilor de sănătate autorizaţi de CSA şi agreaţi de CNAS.

Articol complet: Money.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>